Descarca prezentarea rutelor turistice din teritoriul GAL Razim:
1.1 – Trasee turistice propuse
1.1.1 – Traseul: Babadag – Enisala – Jurilovca – Slava Rusă
Descriere traseu: Traseul turistic de o zi, pe care îl putem numi Drumul Cetăților, are caracter cultural și oferă posibilitatea cunoaşterii a trei dintre cele mai importante vestigii arheologice ale Dobrogei, amplasate într-un cadru natural unic, cu peisaje pitorești, nealterate antropic. Din orașul Babadag, se pornește către localitatea Enisala, pe DJ 223A, unde se vizitează Cetatea medievală Enisala, situată pe un promontoriu la care se ajunge pe DJ 229N. Traseul se continuă, apoi, spre satul pescăresc Jurilovca, pe DJ 222, unde se vizitează Cetatea Argamum/ Orgame, situată la cca 7 km de sat, pe malul lacului Razim, și la care se ajunge urmând DJ 229P. La una dintre pensiunile din Jurilovca se poate servi masa, apoi traseul se continuă spre Slava Rusă, pe drumul rutier DJ 222, până la intersecția cunoscută sub numele ”Două Cantoane”, de unde, urmând DN 22, se ajunge la Slava Rusă, unde se vizitează Cetatea (L)Ibida. Întoarcerea la Babadag se face pe DJ 223A.
Obiective turistice: situri arheologice, monumente de arhitectură tradițională, funerare și edificii de cult.
Descriere localități și obiective turistice Enisala
Descriere localități și obiective turistice Jurilovca
Descriere localități și obiective turistice Slava Rusă
Traseul: Babadag – Enisala – Sarichioi – Sabangia
Descriere traseu: Traseul turistic oferă posibilitatea cunoaşterii unui cadru natural pitoresc, în care pădurea se îmbină cu zonele stepice și lacustre, precum și a petrecerii unui sejur de 1-3 zile în zonă, pentru cunoașterea istoriei și culturilor locale (fiind localități multietnice și cu un patrimoniu istoric și arheologic bogat), precum și degustarea preparatelor culinare specifice. Se desfășoară terestru. Se pleacă din Babadag, după ce se vizitează obiectivele turistice din oraș, către localitatea Enisala, pe DJ 223A, unde se vizitează Cetatea medievală Enisala, situată pe un promontoriu la care se ajunge pe DJ 229N. Tot aici se poate vizita Gospodărie țărănească in situ. Traseul se continuă, apoi pe DJ 222, spre satele pescărești Sarichioi și Sabangia. Cazarea se poate face la una din pensiunile din aceste localități, situate pe malul lacului Razim, unde se pot face mai multe activități de cunoaștere a patrimoniului cultural local și a peisajului natural, inclusiv excursii cu barca pe lacul Razim.
Obiective turistice: monumente de arhitectură, monumente de funerare și de cult, situri arheologice, rezervații naturale (Pădurea Babadag-Codru, Korum Tarla, Enisala, Insula Popina), peisaje naturale sălbatice.
Traseul: Babadag – Frecăței – Mânăstirea Celic – Telița
Descriere traseu: Traseul turistic oferă posibilitatea vizitării uneia dintre cele mai importante așezăminte monahale de pe teritoriul dobrogean, amplasat într-un cadru natural deosebit, dominat de o liniște odihnitoare potrivită momentelor de reculegere spirituală, dar și petrecerii timpului în aer liber prin efectuarea de drumeții în pădurile ce înconjoară orașul Babadag și Mânăstirea Celic Dere. Sejurul poate dura o zi sau mai multe, cu cazare în chiliile călugărițelor sau în orașul Babadag. Dacă se vine dinspre București sau Constanța, traseul poate începe din Babadag, cu vizitarea obiectivelor culturale și religioase din oraș, apoi să continue spre localitatea Frecăței, în apropierea căruia se poate vizita rezervația naturală Edirlen, și spre mânăstire. Aici se pot face cazarea și drumeții în zonă, inclusiv până în localitatea Telița. Dacă se vine dinspre Galați, traseul începe cu localitatea Telița, unde se poate vizita situl arheologic și rezervația Dealul Sarica, se continuă cu vizitarea mânăstirii și cazarea în incinta acesteia. De aici se pot face drumeții spre rezervație și pădurea ce înconjoară așezământul monahal. Traseul continuă cu vizitarea orașului Babadag și a împrejurimilor acestuia.
Obiective turistice: monumente de arhitectură, monumente funerare și de cult, situri arheologice, rezervații naturale (Edirlen, Dealul Sarica, Pădurea Babadag-Codru, Korum Tarla), situri arheologice, peisaje naturale pitorești.
Traseul: Babadag – Slava Rusă – Slava Cercheză – Mihai Bravu – Babadag
Descriere traseu: Traseul turistic oferă posibilitatea cunoaşterii obiectivelor culturale și a unui cadru natural din zona continentală, ce poate fi parcurs într-un sejur de 1-2 zile. Se vizitează obiectivele cultural-turistice din Babadag, apoi se pleacă, pe DJ 223A, spre Slava Rusă. Aici se pot vizita cele două așezări monahale, situl arheologic (L)Ibida și rezervația naturală Uspenia. Drumul continuă pe valea Slavelor, spre Slava Cercheză, pe DN 22D. Se pot vizita, de asemenea, rezervațiile naturale Arleanca, Coșaru Mare, Fântâna Mare și Dealul Lung. Traseul se continuă spre Mihai Bravu pe DN 22A, trecând prin satele Ciucurova și Nicolae Bălcescu, unde se face spre dreapta pe DJ 229 spre Mihai Bravu. Aici se vizitează rezervația naturală Dealul Izvoarelor, apoi traseul turistic se continuă spre Babadag. Dacă se dorește prelungirea sejurului, cazarea se poate face la Babadag, unde se pot vizita cele două rezervații naturale de pe teritoriul administrativ al orașului (Pădurea Babadag-Codru, Korum Tarla).
Obiective turistice: monumente istorice și de arhitectură, case cu arhitectură tradițională, monumente de cult, situri arheologice, rezervații naturale (Pădurea Babadag-Codru, Korum Tarla, Uspenia, Dealul Lung, Coșaru Mare, Arleanca, Dealul Izvorului), peisaje pitorești.
Babadag – Visterna – Enisala – Jurilovca – Ceamurlia de Jos – Babadag
Descriere traseu: Traseul turistic oferă posibilitatea cunoașterii patrimoniului cultural material și imaterial din partea sud-estică a județului, și a gastronomiei locale specifice unor sărbători creștine. Se poate desfășura sub forma unui sejur de 1-3 zile. Traseul pornește din Babadag, după vizitarea obiectivelor cultural-turistice, spre micuța localitate Visterna, situată la marginea masivului forestier din Pădurea Babadagului, unde se poate vizita așezarea monahală. De aici, traseul se desfășoară către localitatea Enisala, pe DJ 223A, unde se vizitează Gospodărie țărănească in situ și Cetatea medievală Enisala, situată pe un promontoriu la care se ajunge pe DJ 229N. Se continuă apoi drumul spre Jurilovca. Împrejurimile localității Jurilovca oferă multe posibilități de odihnă activă. De aici se ajunge într-o serie de locuri pitorești, unde se pot practica pescuitul sportiv, plimbări cu lotca pescărească pe Razim sau pe canalele din partea de sud a Deltei Dunării, plaje și băi la mare, ca în oricare altă parte a litoralului. Intoarcerea spre Babadag se face prin Ceamurlia de Jos, cu un popas la complexul turistic din Lunca, pentru un pescuit sportiv sau servirea unor preparate cu specific pescăresc.
Obiective turistice: monumente istorice, vestigii arheologice, case tradiționale, peisaje naturale, rezervație naturală (Capul Doloșman), plajă.
Babadag – Enisala – Sarichioi – Zebil – Babadag
Descriere traseu: Traseul turistic propus este mixt, de cunoaștere a valorilor culturale și cele de gastronomie locală, combinate cu activități sportive (pescuit recreativ-sportiv), în două amenajări piscicole aflate pe acest traseu. Durata sejurului poate fi de 1-3 zile. După vizitarea obiectivelor cultural-turistice, din Babadag se pornește către localitatea Enisala, pe DJ 223A, unde se vizitează Gospodărie țărănească in situ și Cetatea medievală Enisala, situată pe un promontoriu la care se ajunge pe DJ 229N. Traseul se desfășoară apoi pe DJ 222, spre satul pescăresc Sarichioi, unde se pot degusta preparate specifice pescărești, sau specifice bucătăriei lipovenești, și admira perspectiva asupra lacului Razim. De aici, se continuă traseul către Babadag, prin localitatea Zebil, unde se poate lua masa la restaurantul cu specific pescăresc de la Amenajarea piscicolă Zebil. Întoarcerea spre Babadag se va face pe drumul european E 87, Tulcea-Constanța. Traseul se adresează deopotrivă turiștilor veniți dinspre Constanța, București sau Galați, cei din urmă putând începe circuitul turistic cu o partidă de pescuit la balta Tăuc, din cadrul amenajării mai sus amintite, și apoi continuarea traseului spre Sarichioi, Enisala și Babadag. Dacă se dorește prelungirea sejurului, cazarea se poate face la una din pensiunile din Babadag, Enisala, Sarichioi.
Obiective turistice: vestigii arheologice, peisaje naturale, plajă marină, colonii de păsări, rezervații naturale.
Babadag – Enisala – Jurilovca – Gura Portiței
Descriere traseu: Traseul turistic propus este complex, ce îmbină cunoaşterea obiectivelor istorice și arhelogice, a peisajelor pitorești oferite de cadrul natural cu bunătățile culinare oferite de bucătăria locală. In plus, traseul oferă posibilitatea unui sejur de câteva zile petrecut pe litoral, la complexul turistic Gura Portiței, pentru binemeritată cură heliomarină. Traseul se desfășoară rutier și pe apă. După vizitarea obiectivelor turistice din Babadag, se pleacă spre Enisala, pe DJ 223A, unde se vizitează Gospodăria țărănească in situ și Cetatea medievală Enisala (pe DJ 229N). Se continuă apoi traseul spre Jurilovca, pe DN 222. Servirea unei mese tradiționale și/ sau cazarea se pot face la una din pensiunile din sat. Din Jurilovca se poate face o excursie pe promontoriul Capul Doloșman, unde se pot vizita ruinele Cetății Argamum/ Orgame, rezervațiile naturale Capul Doloșman și Călugăru-Iancina, sau excursii cu ambarcațiuni pe lacul Razim. Sejurul în zonă se continuă cu deplasarea pe apă la Gura Portiței. De aici se poate vizita și Insula Bisericuța. Se poate practica și pescaturismul, în care pescarii locali pot lua turiști în propria ambarcațiune și să le arate cum se pescuiește pe Razim.
Obiective turistice: monumente istorice și de arhitectură, case cu arhitectură tradițională, monumente de cult, situri arheologice, rezervații naturale, litoral.