Situat in spatiul rural eligibil LEADER, in Regiunea de Dezvoltare Sud-Est, in partea central-sudica a judetului Tulcea, teritoriul GAL Razim se subscrie, în mare parte, caracteristicilor geografice si de dezvoltare economico-socială ale regiunii si ale județului, fiind caracterizat printr-o importantă biodiversitate naturală și culturală. Suprafata teritoriulului acoperit de parteneriatul “Asociatia G.A.L. Razim” este de 1502,23 km2, cuprinzand 9 UAT-uri din judetul Tulcea: orasul Babadag, Comuna Baia, Comuna Ceamurlia de Jos, Comuna Frecatei, Comuna Jurilovca, Comuna Mihai Bravu, Comuna Mihail Kogalniceanu, Comuna Sarichioi si Comuna Slava Cercheza.
La nivelul teritoriului a fost elaborata Strategia de Dezvoltare Locala G.A.L. Razim 2023-2027,ce are ca scop principal dezvoltarea unui set de interventii care sa contribuie la cresterea atractivitatii si competitivitatii teritoriale si imbunatatirea calitatii vietii locuitorilor,valorificand resursele locale si potentialul turistic al zonei, principal promotor al cresterii si dezvoltarii socio-economice in teritoriu.
Potentialul sectorului turistic rezida atat in pozitionarea geografica (zona Delta Dunarii) cat si in variatele resurse etno-culturale pe care acesta le detine (traditii,obiceiuri,gastronomie specifica). In vederea dezvoltarii durabile a teritoriului,in acord cu nevoile identificate si gradul de urgenta al acestora, au fost conturate un set de interventii care sa asigure îmbunătăţirea și diversificarea infrastructurii locale și a serviciilor ce o deservesc,in vederea cresterii atractivitatii zonei, sa contribuie la diversificarea activităţilor economice non-agricole prin încurajarea initiativelor antreprenoriale ale populatiei, in vederea crearii de locuri de munca si echilibrarii disparitatilor existente pe piata muncii, sa promoveze identitatea culturala si patrimoniul cultural local, sa creasca accesul la servicii sociale grupurilor vulnerabile in vederea integrarii in comunitate a acestora,sa valorifice resursele locale si sa creasca gradul de constientizare si implicare a populatiei privind eficientizare energetica si reducere a impactului asupra mediului.
Toate interventiile propuse vor contribui la conturarea unei comunitati incluzive, nediscriminatoare si atractive, in vederea crearii premiselor necesare dezvoltarii sustenabile a teritoriului.
Parteneriatul „Asociatia G.A.L. Razim” urmareste aplicarea abordarii LEADER „de jos in sus” in spatiul rural eligibil, identificand cerintele si nevoile din teritoriu pentru imbunatairea calitatii vietii si implicand actorii locali in dezvoltarea durabila a comunitatii. Implementarea abordarii LEADER in teritoriu ofera oportunitati de dezvoltare, privind:
- incurajarea invatarii si a dobandirii competentelor profesionale in sectorul agricol;
- contribuția la diversificarea activităţilor economice non-agricole și încurajarea micilor întreprinzători din spaţiul LEADER, precum si crearea de locuri de munca;
- crearea, îmbunătăţirea și diversificarea facilităţilor de dezvoltare economică, infrastructura fizică locală la scară mică și a serviciilor de bază;
- creșterea atractivităţii zonelor LEADER și diminuarea migraţiei populaţiei, în special a tinerilor;
- îmbunătăţirea incluziunii sociale, reducerea gradului de excluziune sociala a grupurilor vulnerabile;
- promovarea identitatii culturale a minoritatilor;


